Pillanat...

Egy kis segítség kötelező biztosítás választáshoz.

Miért is kell nekünk a kötelező biztosítás? Először is, mert – ahogyan a nevében is benne van – kötelező. E nélkül nem vehet részt autónk a közúti forgalomban, vagy ha ezt mégis megtesszük, az jelentős összegű büntetéssel járhat. A kötelező biztosítás azt a célt szolgálja, hogy megtérítse azt a kárt, amit esetlegesen mi okozunk másoknak. A kötelező biztosítás díjtételei biztosítónként eltérőek. A fizetendő díj két tételből tevődik össze. Az egyik a biztosítás díja, a másik a baleseti adó.
kötelező biztosítás
A kötelező biztosítási díj összetett, sok adat függvénye. Figyelembe veszik a szerződő életkorát, és a lakcímét is, valamint a jármű teljesítményét, műszaki adatait, korát, gépjármű típusát és a biztosítást kötő bónusz-malusz besorolását is.

Jó, ha kötelező biztosítás váltása előtt, már idejekorán elkezdünk tájékozódni a különböző biztosítási ajánlatokról.

Annak ellenére, hogy leginkább az olcsó éves biztosítási díj elérése a cél, érdemes körültekintően eljárni, hiszen a rosszul megkötött kötelező biztosításnak is lehetnek buktatói. Ilyen lehet például az, ha hosszabb- rövidebb ideig biztosítási fedezet nélkül maradtunk. Nem árt tudni, hogy ezért fedezetlenségi díjat számít fel a MABISZ, amely akár komoly többletköltséget is jelenthet!

Ha alkusznál kötjük meg biztosításunkat, csak olyan alkuszt válasszunk aki teljes körű garanciát vállal az árra.

Fontos! Nézzük meg, hogy mikor van a biztosításunk évfordulója, mert 2010 óta már nem egységes az évforduló. Tehát ha 2010 után vásároltunk gépjárművet, akkor ez már év közben esedékes. Nagyon sok gépjármű tulajdonos nem követi nyomon biztosítási évfordulóját, így sokan lecsúsznak arról a lehetőségről, hogy meglévő szerződésüket jobb konstrukcióra cseréljék akár év közben, akár a novemberi kampányban.

Figyeljünk oda arra, hogy a kifizetett díjért megfelelő szolgáltatásban részesülhessünk. Ennek érdekében át kell tanulmányozni, hogy milyen kiegészítő termékek vehetők igénybe még jó áron. A kötelező biztosítások nagy része a biztosítók közötti verseny miatt a piaci ár alatt megköthető. Minden év végén ez módosítható.

A legtöbb biztosítási alkusz elvállalja, hogy felmondja a régi KGF biztosításunkat. Érdemes megbizonyosodni arról, hogy ez ténylegesen megtörtént-e. Kérjünk írásos bizonylatot mindig mindenről, hiszen ha bármilyen probléma merül fel csak ennek birtokában tudunk eredményesen eljárni, és bizonyítani igazunkat.

Érdemes nagy hangsúlyt fektetni az adatok pontos megadására, ezen belül is a kárelőzményekre. Jó, ha megadjuk az előző biztosítónk nevét és a kötvényünk számát, mert ez felgyorsíthatja a kártörténeti igazolás lekérését az új biztosítónk által a régitől.

Ha valamilyen díjcsökkentő opciót jelölünk meg a szerződés igénylése során, mindig csak akkor tegyük, ha annak a jogosságát igazolni is tudjuk.

Az alkuszi portálokon segítséget kaphatunk ahhoz, hogyan válasszunk kötelező biztosítást, és itt általában az árak is kedvezőbbek. Néhány közülük (a teljesség igénye nélkül) : netrisk.hu, biztositas.hu, clb.hu

Egy kis érdekesség: már gyorshajtásra is köthető biztosítás!

Minden biztosítható, ami véletlen, váratlan, előre nem látható módon következik be. Tekintettel arra, hogy bár a gyorshajtás nem váratlan, és nem véletlen, de az, hogy megbüntetnek-e, az, az egyik biztosító társaságnál azt találták ki, hogy kiegészítő biztosítást lehessen kötni gyorshajtásra. Annak, aki ezt megvásárolja, a biztosító évente egyszer kifizeti a büntetése nagy részét. Az igaz, hogy 5.000 forint önrészt ilyenkor is kell fizetni. Kicsit csökkenti az ajánlat vonzerejét, hogy csak olyan bírságnál fizet a biztosító, amely nem haladja meg a 30.000 forintot.

';